top of page
​Kesyrottien hoito-ohje

Kesyrotat ovat seurallisia lemmikkejä. Tämän vuoksi kannattaa hankkia vähintään kaksi samaa sukupuolta olevaa yksilöä. Vastoin yleistä harhaluuloa kaksi rottaa kesyyntyy aivan yhtä helposti kuin yksikin, ja lisäksi niillä on paljon seuraa toisistaan. Kolmekaan rottaa ei ole pahitteeksi, onhan kyse laumaeläimestä. Kesyrotat ovat älykkäitä ja niille voi opettaa temppuja, ja esimerkiksi agilityesteiden ylittämistä. Tiedekeskus Heurekassa kesyrottia on koulutettu pelaamaan koripalloa. Lemmikki- ja showkesyrotat ry hyväksyy kaksi turkkimuunnosta: sileäkarvaisen ja rexin, eli kiharakarvaisen. Väri- ja kuviomuunnoksia löytyy useita. Näihin voi perehtyä tarkemmin Lemmikki- ja showkesyrotat ry:n nettisivuilla, josta löytyy kesyrottien rotumääritelmä. ​

Majoittaminen
Asunnoksi kesyrotille sopii parhaiten korkea jyrsijähäkki, jossa on pienet pinnavälit. Varsinkin naaraille tämä on ihanteellinen vaihtoehto. Mitä isompi häkki, sen parempi rotan kannalta. Koska urokset eivät vanhemmiten paljoa kiipeile, ne eivät välttämättä tarvitse kovin korkeaa häkkiä ja ne voi majoittaa myös isoon kanihäkkiin mikäli se on riittävän korkea, kunhan varmistaa etteivät rotat pieninä pääse karkuun. Kanihäkkien pinnat ovat aika etäällä toisistaan ja väliin saattaa jäädä pienen rotan mentävä rako. Isompana urokset tuskin väleistä enää mahtuvat. Tearcmir rottalassa on käytössä Midwestin Critter Nation Double -häkit. Alusmateriaalina kesyrottien häkissä voi käyttää esimerkiksi Mörttiröpöä, leppähaketta tai vaikkapa puupellettiä, mutta kaikkein parhaaksi Tearcmir rottalassa on havaittu paperipelletti Toalätt . Aluset vaihdetaan kokonaan kerran viikossa, ja samalla häkki pestään kuumalla vedellä. Silloin tällöin voi käyttää mietoa pesuainetta (esimerkiksi Fairya tai nestemäistä mäntysuopaa) häkin puhdistamiseen, mutta usein pelkkä vesi riittää. Ruokakupit ja juomapullo kannattaa pestä vähintään kerran viikossa, tuoreruokakuppi päivittäin. Häkkiin kannattaa laittaa vähintään yksi pesäkoppi. Tämän lisäksi voi häkkiin laittaa riippumattoja, köysiä, tikapuita, erilaisia tasoja, tunneleita tms. Frettiputket ovat rottien mielestä mukavia ja lisäksi ne ovat riittävän isoja kookkaillekin uroksille. 

Ruokinta
Kesyrotat ovat kaikkiruokaisia sekasyöjiä. Perusruokana rotalle voi tarjota rottapellettiä tai hyvän laatuista siemensekoitusta, jossa ei ole paljon auringonkukan siemeniä tai pähkinöitä. Perusruokaa tulisi olla tarjolla koko ajan. Ruokakupeiksi sopivat parhaiten keraamiset kupit. Kuivamuonan lisäksi tuoretta vettä pitää olla tarjolla koko ajan. Vesi on hyvä tarjota häkin pinnoihin kiinnitettävästä juomapullosta. Kuivamuonan lisäksi rotalle voi tarjota myös muuta ruokaa päivittäin, esimerkiksi erilaisia puuroja, keitettyä makaroonia tai perunaa, leipää, maksalaatikkoa, keitettyä riisiä,  pinaattilettuja, verilettuja, lihaisia pilttejä tms. Keitettyä kananmunaa, raejuustoa, luonnonjugurttia tai viiliä voi antaa silloin tällöin. Kanamunan voi tarjoilla kuorineen päivineen. Myös koirille tarkoitetut pakasteruuat voivat sopia rotille, ja Tearcmir rottalan rotat saavatkin silloin tällöin Neuta. Varsinkin kasvavan rotanpoikasen olisi hyvä saada muutakin kuin kuivamuonaa päivittäin. Kovin suolaista, rasvaista, maustettua tai makeaa ruokaa ei tule antaa. Lisäksi kannattaa antaa hedelmiä ja vihanneksia, kuten omenaa, banaania, viinirypäleitä, tomaattia yms. Kaalia ei rotillekaan suositella, se on liian vahvaa ja saattaa aiheuttaa ripulia. Myös marjoja (esim. mustikka, mansikka, vadelma) voi rotille tarjota. Kesyrotat saattavat olla allergisia joillekin ruoka-aineille, jolloin kyseisten ruokien tarjoamista tulee välttää.

Käsittely ja hoito
Rottien kanssa tulisi seurustella päivittäin. Ne ovat todella sosiaalisia  eläimiä, ja oppivat kyllä tunnistamaan oman perheen jäsenet. Useimmat rotat oppivat myös tunnistamaan oman nimensä. Kesyrotan ollessa vapaana huoneistossa jaloittelemassa on rottaa syytä pitää silmällä, ettei se nakerra sähköjohtoja, kaiva kukkamultia ruukuista tai tee muuta kiellettyä. Rotat rakastavat seurustelua oman ihmisen kanssa, ja tykkäävät  nököttää omistajan olkapäällä tai hihan sisällä. Rotat voi ottaa jaloittelemaan esimerkiksi sohvalle samalla kun itse katsoo televisiota, jolloin ne usein välillä piipahtavat ihmisen sylissä ja välillä taas juoksevat sohvatyynyn taakse piiloon. Kesyrotan voi myös opettaa ylittämään erilaisia esteitä ja tulemaan luokse kutsuttaessa. Makupalat auttavat uusien asioiden opettamisessa. Myös naksutinkoulutusta voi kokeilla rottien kanssa.


Mikäli rotan kynnet ovat pitkät ja terävät, ne kannattaa leikata. Pienet jyrsijän tai kissan kynsisakset käyvät, itse suosin ihan ihmisille tarkoitettuja pieniä suorateräisiä Fiskarsin kynsisaksia. Myös kynsileikkureita voi käyttää. Kynnestä leikataan vain kärki, ettei kynnen sisällä oleva verisuoni vaurioidu (rotan kynnet ovat vaaleat, joten verisuonen kyllä näkee). Jos rotta on likainen, se kannattaa pestä esimerkiksi koiran shampoolla tai ihan vaikka Fairylla (viimeksimainittu tepsii hyvin myös rasvaiseen ihoon, josta varsinkin urokset saattavat kärsiä). Rottaa pestessä pitää varoa, ettei vettä mene korviin. Itse en juurikaan kastele päätä, vaan pesen rotan hartioista alaspäin. Häntä kannattaa harjata “myötäsuomuun” eli ruumiista hännänpään suuntaan esimerkiksi vanhalla hammasharjalla tai pienellä sienellä. Liian lujaa hankausta tulee välttää. Pesun jälkeen rotta pitää kuivata hyvin pyyhkeellä, ettei se vilustu. Rotan voi myös totuttaa föönaukseen, mikäli haluaa.


Jos rottalaumaan aikoo lisätä uuden jäsenen, kannattaa totuttaminen suorittaa ns. puolueettomalla maaperällä, eli paikassa jossa lauman vanhat jäsenet eivät normaalisti oleile. Pienen, juuri luovutusikäisen poikasen saa yleensä helpommin vanhaan laumaan kuin jo vanhemman rotan. Uuteen rottaan voi hieroa vanhojen rottien hajua, jotta ne hyväksyvät uuden toverin nopeammin. Mikäli rotille tulee tappelu, pitää rotat erottaa välittömästi. Joskus vanhat rotat hyväksyvät uuden rotan melkeinpä tuosta vaan, toisinaan totuttamista voi joutua yrittämään pari viikkoakin. Myös urosten laumaan on mahdollista saada lisättyä uusi rotta, ja omien kokemusten mukaan urokset ottavat usein helpomminkin uuden tulokkaan vastaan kuin mitä naaraat. Poikaset on helpompi lisätä laumaan kuin isommat rotat, ja kahden aikuisen rotan toisiinsa totuttaminen ei välttämättä onnistu lainkaan. Suosittelenkin lisäämään rotat jo poikasina tuleviin laumoihinsa.

Lisääntyminen
Rottanaaras tulee kiimaan 4 - 5 päivän välein. Mikäli haluaa teettää rotallaan poikaset, kannattaa jo etukäteen miettiä mihin saa poikaset sijoitettua, niitä kun voi kerralla tulla yli kaksikymmentäkin. Rottanaaraan kantoaika on 21 - 24 vuorokautta. Poikaset syntyvät karvattomina, kuuroina ja sokeina. Karvapeite alkaa kasvaa heti syntymän jälkeen, korvakäytävät avautuvat noin kolmen - neljän päivän ikäisellä poikasella. Silmät aukeavat noin 14 vuorokauden iässä. Pariviikkoisille poikasille kannattaa alkaa tarjota normaalin kuivamuonan lisäksi pilttejä ja puuroja tms. pari kertaa päivässä, ja pikkuhiljaa ne oppivat syömään kaikkea mitä emokin syö. Uros- ja naaraspoikaset tulee erottaa toisistaan ennen viiden viikon ikää, jotta naaraat eivät tule kantavaksi liian nuorena. Uusiin koteihin poikaset ovat valmiita lähtemään viisiviikkoisina, mikäli ne painavat vähintään 100 grammaa.

Yleisimmät sairaudet
Rotat ovat herkkiä hengitystieinfektioille. Varsinkin Mycoplasma pulmonis -bakteerin aiheuttama keuhkotulehdus on yleinen. Antibioottihoitoa kannattaa kokeilla (saa eläinlääkäriltä). Myös veto tai äkillinen lämpötilan muutos voi aiheuttaa rotan vilustumisen. Oireita voi olla aivastelu, “krohiseva” hengitys, runsaasti punaista eritettä nenässä ja silmien ympärillä. Punainen erite ei ole verta, vaan rotan kyynelnesteessä on porfyriini -nimistä ainetta, joka värjää sen punaiseksi. Kasvaimia esiintyy enemmän vanhemmilla rotilla kuin nuorilla, yleisin kasvain kesyrotilla lienee naarailla esiintyvä nisäkasvain. Se on sinänsä hyvänlaatuinen, mutta kasvaa usein nopeasti niin suureksi, että eläimen liikkuminen vaikeutuu tuntuvasti. Myös pahanlaatuisia kasvaimia voi kesyrotillakin esiintyä. Iho-ongelmia, kuten rupia, aiheuttavat useimmiten ruokavalio tai loiset, esimerkiksi väiveet. Jos rotta kulkee pää vinossa, saattaa kyseessä olla sisäkorvan tulehdus. Jotkut rotat huojuttavat päätään, tämä on yleistä varsinkin punasilmäisillä muunnoksilla ja aiheutuu siitä, että rotta yrittää tarkentaa katsettaan. Se on siis yleensä normaalia. Mikäli epäilet rottasi olevan sairas, se kannattaa viedä eläinlääkäriin. Ennen lääkäriin vientiä voi vielä kysyä kasvattajan mielipiteen asiasta, mikäli ei ole varma onko rotta sairas vai onko kyseessä jotain muuta. Tearcmir rottala käyttää eläinlääkäriasema Pet-Vetiä Turussa.

dwarf rat
kesyrotta Tearcmir Cooshee
dwarf rat
kesyrotta
kesyrotta
kesyrotta Tearcmir Dae
kesyrotta
kesyrotta Tearcmir Celebloki
kesyrotta
kesyrotan takamus

© Tearcmir 2024

bottom of page